Het Voorval – Armando en de mythe

Je leven wordt gevormd door wat er in je jeugd gebeurt, aldus kunstenaar Armando. Zijn jeugd staat in het teken van één, allesbepalend voorval: tijdens de Tweede Wereldoorlog doodt een jongen in het bos een Duitse soldaat. Het verhaal komt in Armando’s werk in vele vormen terug; een noodlottig treffen, een slachtoffer die dader wordt, een schuldig bos dat alles zag maar zwijgt. Was Armando betrokken bij de noodlottige gebeurtenis of heeft hij een tragedie van mythologische proporties bedacht? Filmmakers Sjors Swierstra en Roelof Jan Minneboo gaan op zoek naar antwoorden.

Het begint aan de rand van een bos. Een jongen van een jaar of 15 trotseert de spertijd. Een Duitse soldaat houdt hem staande en voert hem mee naar Kamp Amersfoort. De jongen doet of hij struikelt en steekt de soldaat neer. De soldaat sterft, de jongen vlucht. Dit voorval, Hét Voorval, speelt een essentiële rol in het werk van schilder, schrijver, dichter, beeldhouwer, violist en theatermaker Armando. In interviews begint hij regelmatig zelf over het voorval, maar als er wordt doorgevraagd weert hij af. Dus blijven er vragen: was hij er zelf bij betrokken of heeft hij een universele tragedie bedacht, een eigen mythe, die als rode draad door zijn omvangrijke oeuvre loopt?

Het fenomeen

Armando, de knappe, charismatische man met de koude loerende ogen, heeft zijn fascinatie voor geweld nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij cultiveert al sinds zijn eerste verschijning op het toneel van de kunst een gewelddadig imago. Hij laat zich portretteren met wapentuig en noemt zichzelf ‘het fenomeen Armando’: een misdadig sujet, een ‘geducht vuist, straat en messenvechter’. Vindt die fascinatie en het spel dat Armando ook op hoge leeftijd nog met zijn imago speelt, zijn oorsprong in het voorval?

Swierstra en Minneboo, al lang geïntrigeerd door de mens Armando en diens knarsende oeuvre, kruipen naarmate de film vordert steeds dichter op de huid van de kunstenaar. De filmmakers confronteren Armando met het mythische beeld dat hij van zichzelf heeft geschetst. De vragen over het voorval worden indringender, de camera zoomt in op zijn door ouderdom verweerde gelaat. Nog altijd fonkelen zijn loerende ogen. Armando geeft zich niet zomaar gewonnen, hij strijdt voor de autonomie van zijn kunstenaarschap. Wil Armando, nu het einde nadert, spreken over wat er voorviel in het bos?

De film volgt het laatste hoofdstuk in het leven en het werk van een van Nederlands belangrijkste naoorlogse kunstenaars. Het is een zoektocht naar de waarheid en een ode aan het mysterie. Swierstra en Minneboo laten zien dat kunstenaar en werk samenkomen in een fascinerend gesamtkunstwerk over trauma, schuld en herinnering.

Regie & scenario
Sjors Swierstra
Roelof Jan Minneboo

 

D.O.P
Reinout Steenhuizen NSC

 

Set geluid & opnametechnicus
Evert Aalten

 

Montage
Xander Nijsten

 

Originele Muziek
Oleg Lysenko
Rutger Zuydervelt | Machinefabriek

 

Opnamestudio
Scandal Studios

 

Sound design & mixage
Mark Glynne

 

Geluidsmontage & mixage
Tom Bijnen

 

Geluidsmontage
Olmo van Straalen

 

Audio postproductie
Anthill Sound Design

 

Colorist
Joel Sahuleka

 

Online edit & datamanagement
Daan Janssen

 

Postproductie faciliteiten
FeverFilm

 

Acteurs
Rover Wouters
Thomas Bos
Pascal Kijzer

 

Casting
Victor Mentink

 

Fotograaf Armando
Koos Breukel

 

Drone
Jelte Keur | KeurOverview

 

Camera assistent
Tein Brouwer

 

Additioneel set geluid
Mark Wessner

 

Poster & titelontwerp
Joost Hiensch | Shosho

 

Vertaling & ondertiteling
inVision

 

Distributie
Carlo Dias | Amstelfilm BV

 

Productieleiding
Mathijs Jorritsma

 

Productiecoördinator NTR
Astrid Prickaerts

 

Redacteur NTR
Diana Tromp

 

Eindredacteur NTR
Oscar van der Kroon

 

Producenten
Memphis Film & Television
Cécile van Eijk & Sherman De Jesus

Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn