De Wijde Wereld

Als kind afscheid moeten nemen van vriendjes, van ooms en tantes, opa’s en oma’s. Alles moeten achterlaten wat je kent, en dan terecht te komen in een land waar je de taal niet verstaat en de gewoontes niet begrijpt. Dat overkwam Mina en Melika die als kind met hun ouders van hun plek werden verdreven. En met de jonge Hamza die samen met zijn broers op het vliegtuig naar een ander continent werd gezet door hun moeder.

In Nederland komen ze terecht op de school van Teade Walma speciaal bedoeld voor deze ontheemde en onthechte kinderen. Gegrepen door hun lot, maar ook door hun levenslust besluit Teade om van elk van de kinderen een portretfoto te maken. Hij vindt dat hij ze moet vastleggen om ze later misschien nog een keer op te kunnen zoeken. Vijftien jaar later is het zo ver.

De kinderen van toen zijn inmiddels jonge volwassenen Teade is razend benieuwd hoe het na al die jaren met “zijn kinderen” gaat. Teade weet hen te vinden met behulp van de foto’s en Facebook. Op een vreugdevolle reünie ontmoeten ze elkaar en hun leraar weer. Onder hen bevinden zich ondernemers, studerenden, wetenschappers, artiesten en professionals.

Filmmaker Sherman de Jesus smeedt in zijn nieuwe film De Wijde Wereld de lotgevallen van Mina, Hamza en Melika samen tot een ander verhaal over de realiteit van vluchtelingen na de vlucht. Hij vraagt zich af op welk moment er een eind komt aan het vluchtverhaal, wanneer ben je als vluchteling eindelijk “geland” op je toevluchtoord.

Mina ontvlucht na de moord op haar oom het Irak van Sadam Hoessein. Zij en haar ouders worden van het ene naar het andere AZC verplaatst. Het gevoel van ontheemding is sterk. Mina had grote moeite om vriendschappen te sluiten: “Je wilt geen probleemkind zijn, geen vluchteling. Je wilt gewoon deel uitmaken van de maatschappij.”

Hamza’s moeder stuurt hem en zijn drie broers uit Burundi ‘op vakantie’ naar Europa. Als zij op het vliegveld afscheid van haar nemen “oogt ze vrolijk” zegt Hamza. Zou ze toen al geweten hebben dat ze haar kinderen niet meer terug zou zien, vraagt een vertwijfelde Hamza zich nu af.

Ook de Iraanse Melika wordt weggerukt uit alles wat haar lief is, als haar moeder voorgoed het Iran besluit te verlaten, vooral om haar dochter de kans op een beter bestaan te bieden. Mina, Hamza en Melika belanden met tientallen anderen in de klas van de empathische meester Teade Walma.

Tegenwoordig bereidt een zelfbewuste Mina zich voor op een internationale carrière. Hamza is inmiddels vader en werkt als Master of Ceremonies (MC) én in een kledingzaak. Melika studeert psychologie, haar tweede studie.

Ze zijn ambitieus, ze willen iets moois van hun leven maken. Maar de druk is ook groot. Niet alleen vanuit de Nederlandse samenleving. Ook al hebben ze een nieuwe plek gevonden in Nederland en ziet de toekomst er rooskleurig uit, het land van herkomst blijft een rol spelen in hun leven. Het besef dat hun ouders door te vluchten veel moesten opofferen voor een veilige toekomst voor hun kinderen weegt zwaar.

Als raamvertelling rond de reünie van de oud-leerlingen is De Wijde Wereld een ander verhaal over het kwijtraken op je eigen plek in de wereld. Mina, Hamza en Melika, leggen met hun verhalen het thema van de moederliefde bloot – niet alleen als schepper maar als beschermer van het leven. Op alle oorlogsellende en onderdrukking die de families hebben meegemaakt, volgt de geboorte van Maleek, Hamza’s zoon als hoopvol symbool van de cyclus van het leven.

In een tijd waarin de roep om de grenzen te sluiten steeds luider wordt, biedt documentairemaker Sherman de Jesus met De Wijde Wereld een even krachtig als ingetogen tegengeluid: hoop begint met het bieden van een helpende hand aan mensen die hun plek op de wereld zijn kwijtgeraakt.

Idee
Teade Walma

Regie
Sherman De Jesus

Camera
Deen van der Zaken

Geluid
Wouter Veldhuis, Bouwe Mulder

Montage
Caitlin Hulscher

Muziek
Alex Simu

Sound design & mixage
Mark Glynne
Tom Bijnen

Productieleider
Mathijs Jorritsma

Omroep
KRO-NCRV

Productieleider KRO-NCRV
Yolande van der Blij

Eindredacteur KRO-NCRV
Jelle Peter de Ruiter

Producent
Cécile van Eijk
Sherman De Jesus

Share

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. +31 (0)30-2332023, Fax. +31 (0)30-2310409 | info@memphisfilm.net

Website by Koduijn